liknande Tsunami ?

"Situationen är overklig"

Skandinaviska Barnmissionen i Malmö räddar livet på tiotusentals människor som drabbats av helgens översvämningskatastrof i Filippinerna.
- Situationen är overklig. Lidandet påminner om tsunamin, säger Thord Dahl, som tillsammans med hustrun Birgitta leder verksamhetens omfattande hjälparbete i huvudstaden Manila.



Han och hustrun beskriver förödelsen efter tyfonens härjningar, som slog hårdast mot huvudstaden:
- Floderna svämmade över och nådde flera våningar upp på husfasaderna längs gatorna. Träd, bilar och skjul vräktes med. Hundratals människor omkom.
Närmare en halv miljon Manilabor är direkt drabbade av katastrofen.
- Vattnet har sjunkit undan en del nu. Jag har varit ute på motorcykel och inspekterat skadorna. Det är fruktansvärt. Som ett bombnedslag.
Ändå konstaterar han och Birgitta hur människor vägrar ge upp, söker sig till resterna av sina hem och försöker rädda något av de gyttjeindränkta kläder och bohag som kan finnas kvar.
Vägar är oframkomliga, sjukhus stängda på grund av översvämningar, bostäder och skolsalar täckta av lera, livsmedelsförråd fördärvade och vattensystemet utslaget.
Plundrar husen

Samtidigt söker tjuvar genom ruiner och sönderslagna hus för att plundra dem på vad som finns kvar av värde.
Barnmissionen har ett 80-tal anställda filippinier. De flesta bor i fattiga områden där tyfonens verkningar slog hårdast.
- Ett ungt par lyckades klättra upp på hustaket där de fick vänta 16 timmar med sina små barn innan hjälpen kunde ta sig fram.
Många äldre orkade inte så långt. De sköljdes med av vattenmassorna.
I går organiserade Thord och Birgitta det fortsatta arbetet. Alla anställda hade överlevt. Myndigheterna och SIDA har bett om Barnmissionens hjälp.
Delar ut matpaket

Missionen ska ansvara för att tankbilar och flottar med färskvatten finns tillgängliga på samlingsplatser i de värst utsatta områdena.
- Vi kommer att dela ut matpaket, filtar och kläder. Det mesta har förstörts eller spolats bort för tiotusentals familjer.
Epidemier

Också sjukvårdspersonal kommer att ansluta i veckan. Brunnar och stillastående vattensamlingar är fyllda av gyttja och riskerar att inom kort utveckla livsfarliga diarrésjukdomar och epidemier.








vad tycker du , är detta lika allvarligt som tsunami ? enligt dig ?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0